Een typische Spaanse schoen.

Espadrilles zijn een typisch Spaanse schoen die voor het eerst verscheen in de Pyreneeën in Catalonië. De naam van de schoen komt van het Catalaanse woord espardenya, aangezien de schoenen zijn gemaakt van espart, een ruw en bestendig mediterraan gras dat wordt gebruikt om touw te maken. De espadrilles werden aanvankelijk beschouwd als een schoen van de boeren, maar tegenwoordig zijn ze een zeer populair item, gewild bij zowel de lokale bevolking als toeristen. De traditionele espadrille heeft een platte zool en gesloten tenen, maar in de moderne tijd, vele variaties begon verschijnen, zoals de open tenen  espadrilles en  espadrilles met wiggen.

Dit type schoen is te vinden in lokale, ambachtelijke winkels die voor een betaalbare prijs worden verkocht, en ook als onderdeel van de collecties van enkele van de grootste namen in de modewereld, gericht op een meer luxe publiek.

Wat zijn espadrilles?

Espadrilles zijn een type schoen met een aanzienlijk andere zool dan de meeste schoenen: een van jutestof. De jutestof geeft espadrilles hun unieke look waar mensen naar aangetrokken worden door lente en zomerlooks. Het comfort en de duurzaamheid van espadrilles dwingen mensen om ze lief te blijven hebben en te dragen.

Espadrilles waren het gewone schoeisel van boeren, terwijl de rijken schoeisel droegen van leer en zijde, wat het klassenonderscheid eenvoudig door de keuze van het schoeisel betekende. Boeren droegen meestal espadrilles vanwege hun goedkope productie en kosten in die tijd, die toen redelijk populair werden in de regio’s Baskenland en Catalonië.

Een politieke schoen

Espadrilles werd een deel van een politieke beweging in de 19e eeuw, waar ze specifieke regio’s betekende tijdens Catalaanse onafhankelijkheid en de Spaanse Burgeroorlog. Soldaten en andere nationalisten droegen espadrilles om hun steun te betuigen aan hun regio, terwijl ze tegelijkertijd een fashion statement maakten waarvan ze niet wisten dat het jaren later zou duren.

Toen ze eenmaal bekend werden in de Europese bewegingen en oorlogen, begonnen espadrilles hun populariteit wereldwijd te verspreiden naarmate ook de diaspora begon. De espadrille was geëvolueerd tot schoeisel met meer bedekking en stof in plaats van de esparto-vezel die alles bij elkaar hield. Toen Amerika eenmaal het espadrille-nieuws in handen kreeg, werd het schoeisel uiteindelijk het meest bekend op een sleehak dankzij de samenwerking van Yves Saint Laurent met Isabel Sauras en Lorenzo Castañer.

Tegenwoordig worden espadrilles meer geassocieerd met de hielvorm voor vrouwen, maar ze blijven een uniseks-schoenenoptie. Vooral gedragen in de lente en zomer, kunnen mensen genieten van het uiterlijk en het comfort van de espadrillestof in combinatie met een reeks outfits, van casual tot formeel.